top of page

NEWS: Industry Outsider to Head Newly Merged Dutch Lottery | Het Financieele Dagblad

Updated: Feb 7, 2021


[google-translator]


De Nederlandse Loterij, met een omzet van €1,1 mrd het grootste kansspelbedrijf van Nederland, krijgt supermarktmanager Niels Onkenhout als nieuwe topman. Daarmee krijgt de fusie tussen De Lotto en de Nederlandse Staatsloterij een buitenstaander als nieuwe topman.


Onkenhout volgt de 66-jarige Frans van Steenis op, die de afgelopen zes jaar algemeen directeur was van de Nederlandse Staatsloterij. In die jaren bereidde Van Steenis, voormalig directeur van Kamer van Koophandel Nederland, de dit jaar tot stand gekomen fusie met De Lotto voor. Van Steenis gaat per 2017 met pensioen.


Onkenhout (55) heeft ervaring met de integratie van bedrijven. Hij werkte tot vorig jaar bij supermarktorganisatie Jumbo uit Veghel. Onkenhout kwam hier binnen na de overname door Jumbo van Super de Boer, waar hij in 2009 tot directievoorzitter was benoemd. Hij leidde de integratie van Super de Boer binnen Jumbo. Daarna deed hij hetzelfde met C1000, de supermarktformule die na Super de Boer eveneens werd ingelijfd door Jumbo.


Voor zijn komst bij Super de Boer was Onkenhout lid van de raad van bestuur van Koninklijke Wessanen. Hij begon zijn loopbaan bij Procter & Gamble en Philips.


Onkenhout moet de Nederlandse Loterij klaarstomen voor de online gokmarkt. Die wordt, afhankelijk van instemming door de Eerste Kamer, vanaf eind volgend jaar vrijgegeven. Vanaf dan kunnen buitenlandse toetreders zoals Unibet en Pokerstar een vergunning bemachtigen om online kansspelen te exploiteren. Ook de Nederlandse loterij wil met zijn kansspelen aanwezig zijn op deze markt.


De fusie tussen de Nederlandse Staatsloterij en De Lotto is mede ingegeven door de kabinetsplannen. Samen denken de partijen sterker te staan in de concurrentie met buitenlandse aanbieders.


De Nederlandse Loterij is eigendom van de Staat. Scheidend topman Van Steenis zei afgelopen zomer te verwachten dat een volgend kabinet zal besluiten tot verkoop van deze staatsdeelneming.


Source: Buitenstaander Niels Onkenhout wordt baas Nederlandse Loterij | Het Financieele Dagblad

bottom of page