top of page

Letter by Sports Federations about Remote Gaming Legislation | Arie Bruin | Pulse | LinkedIn


[google-translator]


Donderdag 23 juni staat de plenaire behandeling van het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand op de agenda. Ter voorbereiding op het debat sturen we u graag input namens NOC*NSF, KNVB, Eredivisie (ECV) en Eerste Divisie (CED).


SPORT WAAROP JE KUNT VERTROUWEN

De Nederlandse sport werkt hard om competities eerlijk en betrouwbaar te houden. Sportliefhebbers moeten kunnen vertrouwen op wat ze in de sportarena zien. We zijn dan ook positief over de modernisering van de online kansspelmarkt in ons land en onderschrijven de noodzaak om snel tot goede regulering van een markt te komen die voorheen in het duister bleef. Door gokvergunningen af te geven onder heldere voorwaarden, komt er straks een duidelijke scheiding tussen het legale en het illegale gokaanbod. In combinatie met strikte handhaving van de voorwaarden en actieve bestrijding van het illegale aanbod kunnen fans straks hun weddenschappen plaatsen in een betrouwbare spelomgeving.


Aanvullende spelregels om betrouwbare en aantrekkelijke weddenschappen te garanderen zijn hierbij van wezenlijk belang. Een attractief spelaanbod begint bij het waarborgen van een eerlijke weddenschap. De sport vraagt daarom aandacht voor het volgende;


Sluit fraudegevoelige weddenschappen uit:

  • geen negatieve spelelementen en individueel makkelijk te beïnvloeden spelelementen (gele en rode kaarten);

  • geen competities waar reglementaire controle of verslaggeving ontbreekt (amateurwedstrijden).

Voorkom bedrog en matchfixing met:

  • de code Betrouwbaar Spel & Sponsoring;

  • meldplicht verdachte weddenschappen;

  • bundeling van kennis en toezicht in gespecialiseerde eenheid bij Kansspelautoriteit.

CODE BETROUWBAAR SPEL & SPONSORING

Vanuit de gehele sport (NOC*NSF, KNVB, ECV en CED) is de code Betrouwbaar Spel & Sponsoring opgesteld. Deze code voorziet in een integere en heldere samenwerking tussen kansspelaanbieders en sportorganisaties. In een goed gereguleerde markt moeten samenwerkingsverbanden tussen sport en vergunde kansspelaanbieders mogelijk zijn, zolang deze de integriteit van de sport niet aantasten en de sportbeleving versterken. Binnen de gestelde kaders en wetgeving moet het voor vergunde kansspelaanbieders mogelijk zijn om wedstrijden van een sport(er), club, competitie of event die hij sponsort, op te nemen in zijn spelaanbod.


We willen onrechtmatige invloed en eventuele belangenverstrengeling bij sponsoring door een kansspelaanbieder voorkomen, terwijl de kansen voor sport en kansspelaanbieders overeind blijven. In de code wordt een zorgvuldige afweging gemaakt tussen het belang van commerciële kansen voor de sport en de bescherming van het spel, de sporter en de fan. De Nederlandse sport is met deze code klaar voor legalisering van online kansspelen. We roepen de politiek op om de code Betrouwbaar spel & sponsoring te ondersteunen.


FAIR SHARE VOOR SPORT

Kansspelen en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sportwedstrijden en -uitslagen worden gebruikt om een attractief spelaanbod voor de consument op te stellen. Het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand (KOA) voorziet niet in een afdracht aan sport. Gezien het gebruik van sport is een (overheids)bijdrage voor sport wenselijk. Het is van belang dat vanuit online kansspelen ook een bijdrage wordt geleverd aan het behouden en versterken van onze attractieve en betrouwbare sportcultuur. Geef een deel van online kansspelopbrengsten terug aan de sport, door bijvoorbeeld:

  • afdracht aan de sport per ministeriële regeling vast te leggen;

  • of een deel van de kansspelbelasting opbrengsten toe te wijzen aan sport;

  • of door fiscaalvriendelijke bijdragen door operators aan de sport mogelijk te maken.

Comments


bottom of page