top of page

Dutch Gaming Authority KSA Admits Additional Lottery in Holland - NRC


[google-translator]


De Kansspelautoriteit (Ksa) neemt de vergunningsaanvraag van internetloterij Lottovate per direct in behandeling. Daarmee komt een einde aan het maximum van vier goede doelen loterijen in Nederland. Dat heeft de Ksa zojuist bekendgemaakt.


Met dat besluit gooit de Kansspelautoriteit het Nederlandse loterijenlandschap drastisch op de schop en gaat het lijnrecht in tegen de lobby van gevestigde loterijen zoals de Postcodeloterij en verschillende goede doelen die zij geld geeft.


Nieuwe loterij kan dit jaar beginnen


Lottovate is een Nederlandse tak van het Engelse bedrijf Zeal dat internetloterijen in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Noorwegen exploiteert. Lottovate wil graag een nieuwe loterij in Nederland starten en vroeg daartoe in 2014 een vergunning aan bij de Ksa.


De Ksa weigerde die aanvraag te behandelen waarna Lottovate in beroep ging. De rechtbank Amsterdam tikte de Ksa vorige maand op de vingers en stelde dat de toezichthouder de in 2014 ingediende aanvraag van Lottovate ten onrechte niet in behandeling nam.


De Ksa maakt vandaag bekend dat het niet tegen die uitspraak in beroep gaat en de vergunningsaanvraag dus wél in behandeling neemt. Indien Lottovate aan alle vergunningsvereisten voldoet kan de nieuwe loterij nog dit jaar actief worden.


Nederlaag Postcodeloterij


Het besluit van de Kansspelautoriteit is een nederlaag voor de lobby van onder andere de Postcodeloterij en verschillende goede doelen die geld ontvangen van de loterij. Zij lobbyden hard tegen de openstelling van de loterijmarkt.


Twee weken geleden waarschuwden Adriana Esmeijer (directeur Prins Bernhard Cultuurfonds), Wim Pijbes (directeur Rijksmuseum) en Marc van den Tweel (directeur Natuurmonumenten) –allen benificienten van de Postcodeloterij- via een ingezonden brief in het Financieele Dagblad voor het toelaten van andere loterijen tot de markt. Zij stellen dat dit ten koste zou gaan van de goede doelen en het maatschappelijk middenveld.


De Ksa benadrukt in haar persbericht dat ook nieuwe loterijen de wettelijke plicht hebben om 50 procent van de inleg van deelnemers af te dragen aan het goede doel.


Comments


bottom of page