[google-translator]
Het blokkeren of verwijderen van gok-apps voor smartphones gaat er niet voor zorgen dat fanatieke gokliefhebbers minder gaan spelen. Dat laten gokkers in groten getale weten aan De Telegraaf.
De Kansspelautoriteit heeft Apple en Google verzocht om 49 apps die niet voldoen aan de Nederlandse wetgeving weg te halen uit de app stores. „Het moet gokken op je telefoon minder laagdrempelig maken”, zegt woordvoerder Martijn van de Koolwijk. „Vooral jongeren komen met hun smartphone makkelijk in aanraking met gokspelletjes. En hoe jonger mensen beginnen, hoe vaker het leidt tot verslavingen.”
Maar vaste spelers zullen zich weinig van de beslissing aantrekken, blijkt wel uit vele tientallen reacties van doorgewinterde gokkers. Ze willen niet met hun volledige naam in de krant, omdat ze niet als gokker bekend willen staan in hun omgeving.
„Een verbod op apps heeft geen zin”, zegt Emile, die naar eigen zeggen gemiddeld zo’n 400 euro per maand uitgeeft aan goksites. „Echte gokkers komen altijd wel aan hun trekken.” De speler heeft momenteel een korte pauze ingelast. „In januari en februari won ik 3500 euro, maar helaas raakte ik het het in maart weer kwijt. Het werd te gortig, ik heb mezelf uitgeschreven om even wat rust te pakken.” Hij wil binnenkort weer beginnen.
„Ik maak gebruik van vijf verschillende apps”, laat Vanja weten. Ze zegt er veel plezier aan te beleven. „Ik heb er goede ervaringen mee. Een verbod zou ik absurd vinden, in een vrij land als Nederland.” Patrick gebruikt de illegale apps vooral om weddenschappen rond voetbalcompetities af te sluiten. „En heel af en toe een potje live blackjack, als ik daar zin in heb. Het gaat niet om grote bedragen, hooguit 30 euro per maand. Dankzij de apps hoef ik niet naar de winkel om een gokje te wagen. Ik vind het een fijne manier van werken.”
Sommige gebruikers van gok-apps hadden geen idee dat ze met iets onwettigs bezig waren. „Ik gebruik regelmatig PartyPoker, eigenlijk nooit geweten dat het niet mag”, vertelt Robin. „Verbieden gaat ze nooit lukken. Iedereen gaat de apps dan op andere manieren stiekem downloaden, waardoor de controle verdwijnt. Een slecht idee.”
In Nederland gokken naar schatting 500.000 tot 1 miljoen mensen online. Hen wordt volgens de Stichting Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers (AGOG) geen strobreed in de weg gelegd. Met name online poker zorgt ervoor dat onervaren spelers razendsnel diep in de schulden zitten, zegt AGOG-bestuurder Bas Brons. Hij is in het dagelijks leven behandelaar bij een afkickkliniek in Bussum. „Ik kom dat soort gevallen helaas steeds vaker tegen. Bij poker gaat het vooral om hoogopgeleiden. Van brave huisvaders tot succesvolle zakenmannen.” Floor van Bakkum van verslavingsinstelling Jellinek noemt het verraderlijk dat pokeraars op internet niet direct met geldbedragen spelen, maar met credits die ze hebben gekocht. „Je hebt dan geen idee hoeveel geld je daadwerkelijk verspeelt.” Brons: „Vergelijk het met fiches in het casino.”
Kansspelautoriteit-voorlichter Van de Koolwijk beseft dat verstokte gokkers zich niet zo snel laten afschrikken. „Wie via allerlei omwegen tóch illegaal blijft gokken, weet dat hij iets doet wat niet mag. Dan zeggen wij: eigen risico. Als je in de problemen komt doordat een site onbetrouwbaar blijkt te zijn, kunnen wij je niet helpen.”
Source: Gokkers laten zich niet tegenhouden|Digitaal| Telegraaf.nl
Comments