Het programma RamBam en de uitspraken vlak voor de Australian Open doen aardig wat stof opwaaien. Als bedrijf dat legaal en gereguleerd actief is in de markt van sportweddenschappen is dit fantastisch nieuws. Er wordt opgetreden tegen criminele praktijken, waardoor de sector “schoner” wordt. Dat er goed wordt samengewerkt tussen de sportbonden, de sportclubs en de gokindustrie blijkt uit de ophef rondom het TV-programma dat op een vuile manier (propaganda) probeerde te “scoren’. De KNVB wordt uitstekend geadviseerd op wat voor manier matchfixing is te voorkomen; vooral dankzij de hulp van bekende online aanbieders zoals Unibet.

Ik denk echter dat het kennisniveau nog wel wat opgekrikt kan worden. Bij Willem II is 26 januari 2016 iemand van de perstribune verwijderd. Hij gaf via een telefoon statistieken door en volgde de wedstrijd via livestreaming. Wij lopen al wat jaartjes mee in deze sector. Dit is slechts een voorbeeld van wat wij vroeger omschreven als de ‘belchinees’. Alleen zijn het tegenwoordig niet alleen de Chinezen die statistieken verzamelen door deze door te bellen naar hun thuisland. Ze komen tegenwoordig uit alle Europese landen, want de bedrijven die statistieken verzamelen en distribueren naar de online gokbedrijven komen uit heel Europa en zijn vaak beursgenoteerde bedrijven.

Matchfixing: is het verboden om per telefoon de gebeurtenissen van een sportevenement door te geven?

Er wordt vaak voor gekozen om op deze wijze statistieken bij te houden. Dit blijkt de snelste manier om live statistieken te ontsluiten. Als dit vanaf een televisie wordt gedaan, zit er te veel vertraging tussen en komen de statistieken niet snel genoeg van het sportevenement, bij de speler die live inzet op sportevenementen. Het lijkt een volstrekt legale manier om statistieken te collecteren en distribueren. U kunt als consument immers ook uw eigen statistieken bijhouden in het stadion, niet?

Helaas profiteert de club niet van de waarde die wordt betaald voor het verhandelen van deze statistieken. Momenteel worden datarechten verkocht aan bedrijven die zich enkel richten op statistieken, zoals Opta en Infostrada. Dat zij de rechten aan derden (en gokpartijen) doorverkopen, daar merkt de club en de Eredivisie niets van. Je kunt geen goksite bezoeken zonder dat daar gewed kan worden op een Eredivisie- of zelfs Hoofdklasseduel. En daar ligt wat ons betreft een kans. Waarom gaan de (semi) profclubs in Nederland niet zelf de statistieken verzamelen en distribueren? Werk samen met een bedrijf dat hierbij kan helpen of u kan adviseren! Daarbij neemt de kans op de “belchinees” ook af, wat de integriteit van de sport ten goede komt.

Bij de ATP (Association of Tennis Professionals) is flink geïnvesteerd in deze exploitatie. Tijdens Wimbledon worden de “belchinezen”, of in betere vaktermen de “data-reporters”, buiten het complex gehouden. Er wordt op het ticket aangegeven dat data-reporting niet is toegestaan en ertoe zal leiden dat deze persoon van het terrein wordt verwijderd. Er zijn teams actief, genaamd “data-scouts”, die deze illegale reporters moeten opsporen en verwijderen. Op deze wijze is de ATP zelf in staat om de data te verzamelen en te distribueren. Bovendien krijgen ze goed betaald voor hun rechten.

Tegenwoordig is de ATP niet de enige die dit professioneel aanpakt. Deze live data rechten worden steeds vaker via een aanbestedingstraject (RFP = Request For Proposal) aangeboden. BD Sport is betrokken geweest bij de tender van de rechten voor de Primera Division (Spaans voetbal), de Franse Basketball League, Elite Ice Hockey, Irish FA (voetbal), Ulster Grand Prix (racing) en de North West 200 (racing). Daarnaast zijn er talloze grote sportbonden die bovengenoemde partijen zijn voorgegaan in aanbestedingstrajecten of op andere wijze goed verdienen aan deze live data rechten.

Mocht u als sportbond, sportclub of op een andere wijze informatie willen ontvangen, dan kunt u ons het beste bereiken via info@bdsporteurope.com.

Source: BD Sport