Door Joost Konings: http://nl.linkedin.com/in/jkonings joost konings  Op maandag 23 juni vond het SponsorTribune event plaats op een prachtige locatie midden  in Amsterdam. De koepel van het Renaissance hotel was het decor voor de conferentie die  in het teken stond van Gaming in Holland. Het ochtendprogramma bestond uit vier sessies  met elk een of meerdere interessante en relevante sprekers. Deze sprekers brachten de vele  aanwezigen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de gaming en betting branche.      GIH_LOGO

Willem van Oort verzorgde het welkomstwoord. Willem gaf aan verheugd te zijn met de hoge opkomst en interesse van vakgenoten. Willem is oprichter van de Gaming in Holland Group op LinkedIn met meer dan 1050 leden en organisator van de Gaming in Holland Conference. Alle aanwezigen werden uitgenodigd om zich aan te sluiten aan de Gaming in Holland Group op LinkedIn, zodat ook zij constant op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Willem introduceerde Rik van Vliet, al meer dan vier jaar actief in de betting & gaming industrie in binnen- en buitenland, als dagvoorzitter.

 

BETTING MARKT

Rik presenteerde cijfers van de gaming en betting markt. Hierbij werd de enorme waarde van de betters (spelers) benadrukt  bij overnames. Vervolgens gaf Rik het podium aan Eric Konings, manager public affairs van Unibet. Eric nam de aanwezigen mee door het proces van een speler die gebruik maakt van het kansspel aanbod. Dit deed hij met de actualiteit als specifiek voorbeeld: Nederland – Chili. Daarnaast werd het ontstaan van de odds compiling op een transparante en heldere manier toegelicht. Unibet streeft naar een zo hoog mogelijke payback aan de speler. Dit komt de lange termijn relatie tussen speler en bookmaker ten goede. Dit brengt uiteraard ook risicomanagement met zich mee, waarbij Eric toelichtte hoe Unibet en de markt omgaat met het beperken van het eigen verlies. Trends die in de markt naar voren komen zijn Live en Mobile. Vele spelers zijn mobiel actief, wat betekent dat ze de mogelijkheid hebben ieder moment een bet aan te gaan. Dit kan dus ook live, tijdens een (sport)evenement. Om dit een extra dimensie te geven, zendt Unibet in 2014 meer dan 4000 sportevenementen live uit. Dit geeft tevens een positieve boost voor, de met name, kleinere sporten.

 

MATCHFIXING

Yves Kummer was de spreker van de tweede sessie.  Yves is voorzitter van de door hem opgerichte Europese sportersvakbond EU Athletes. Hij zet zich in voor de belangen en de (rechts)positie van topsporters. Yves startte met voorbeelden die de ernst van de gebrekkige kennis m.b.t. de kansspelindustrie onder topsporters naar voren bracht. Het inzetten van sporters op de eigen sport is een veel voorkomend voorbeeld.  ‘Integriteit staat boven alles’, is de boodschap die Yves heeft voor alle sporters. Via een code of product komt EU Athletes daadwerkelijk bij de topsporters. Met het code of product brengt EU Athletes de sporters kennis bij over wat wel kan en wat niet kan. Sessie drie bestond uit een guru-sessie.

 

GURU SESSION

Experts uit de sport- en sponsorwereld Marcel Beerthuizen,   Richard Denton en Chris Woerts praatte over sportsbetting in Nederland. Allen zijn ze positief gestemd over de liberalisering van de gokmarkt. Chris Woerts geeft aan: “vergelijk het met meubelaanbieders, waarom denk je dat er meubel boulevards zijn ontstaan?” Meerdere partijen op dezelfde markt hoeft zeker niet nadelig te zijn, maar spreekt Woerts verder: “de sport hoeft zich niet direct rijk te rekenen”. Richard Denton gaat hierop verder en vertelt dat in omliggende landen grote bookmakers niet met enorme sponsorbedragen de sportmarkt binnen zijn getreden. Al hoeft de sport zich niet rijk te rekenen, natuurlijk liggen er wel kansen om potentiële nieuwe sponsorpartners aan te trekken.

Marcel Beerthuizen benadrukt het belang van de databases van sportbonden en verenigingen. Deze zijn vaak onvoldoende op orde. Wanneer dit verbeterd, zal de betreffende sportbond of vereniging sterker staan als potentieel sponsorobject voor een bookmaker.

 

PRAKTIJK CASE

Stephan Poelmans, commercieel directeur bij voetbalclub KRC Genk, sprak tijdens de vierde sessie over een praktijkcase. KRC Genk had vorig jaar een bookmaker als sponsor en heeft voor de periode 2014-2017 een overeenkomst met Unibet als sponsorpartner. Deze overeenkomst richt zich op vier pijlers: visibaliteit, activatie, in stadium betting en digital integration. Stephan onderstreepte dat het in eerste instantie de bookmaker gaat om visibaliteit. Stephan lichtte toe hoe KRC Genk omgaat met het spanningsveld tussen de sponsoring door kansspelaanbieders en de ethiek. Stephan presenteerde een compleet maatschappelijk verhaal over de club (o.a. toelichting over het supporters parlement, een loyaliteitsprogramma, ziekenhuis inrichtingen, een welzijnscup). KRC Genk integreert het kansspel aanbod, waar mogelijk binnen het wettelijk kader, als een goede huisvader. Er is namelijk een enorm potentieel aan budget en kansen wat vrij is gekomen in een commerciële omgeving . KRC Genk is van mening dat het kansspel aanbod een verrijking kan zijn voor de beleving van een wedstrijd. De wedstrijd ervaring kan toenemen. Er ontstaat een extra fun factor.

 

De interessante ochtend werd afgesloten door Willem van Oort met aansluitend een lunch in restaurant Scossa. Hier was tevens de mogelijkheid om te kunnen netwerken met vakgenoten.