Een jaar geleden kocht Perform Group de Nederlandse voetbalsite Voetbalzone.nl voor 2 miljoen euro. Afhankelijk van andere factoren als winst en rente kan het bedrag voor het drukbezochte voetbalplatform de komende jaren zelfs oplopen tot maximaal 10,5 miljoen euro. “Nederland is één van de leidende mediamarkten van Europa. Het bedrijf wil groeien door meerdere bedrijfsovernames van lokale kampioenen” zo werd gesproken. De digitale sportuitgever is sinds juni vorig jaar officieel gevestigd in Amsterdam, werkt nauw samen met verschillende lokale sportbonden en clubs en onderhoudt grote sportwebsites zoals Goal.com. Wat zijn de plannen van Perform in Nederland? Hoog tijd voor een interview met Bart Hillen, sales director bij Perform Netherlands.

Digitale sportuitgever
Ondanks de overname van Voetbalzone is het Britse Perform Group voor de gemiddelde voetbalfan geen bekende. Het in 2007 opgerichte bedrijf verdient geld met het commercialiseren van sportcontent over digitale platformen. Voornamelijk beeld en daarnaast redactie van verschillende websites.”Van rechten en data tot video en geschreven content, eigenlijk in alles wat met digitale media en sportcontent te maken heeft is Perform wereldwijd actief” aldus Bart Hillen. De sportrechten varieren van voetbalcompetities tot badminton en worden ingekocht om deze vervolgens wereldwijd aan te bieden. In London staat een groot productiehuis waar gewerkt wordt aan de productie van sportcontent. Wereldwijd worden de beelden vaak samen met data bij grote wedkantoren zoals Bwin aangeboden om de kansen van de wedstrijd te voorspellen. Waag een gok en bekijk de wedstrijd. “In Nederland is dat nog niet mogelijk omdat er wettelijk restricties gelden. De verwachting is nu dat de online kansspelmarkt in 2015 opengaat en dan hebben we de Internationale ervaring en contacten al klaar liggen.”

Sportdata

Data vormt een belangrijke levensader voor Perform. De diensten worden Internationaal geleverd aan wedkantoren maar ook aan publishers, broadcasters, clubs en andere media-partijen. Met drie grote overnames werd de afgelopen jaren snel terreinwinst geboekt. In 2009 nam Perform een meerderheidsbelang van 51 procent in het Nederlandse Global Sports Media (GSM) en twee jaar later volgde de overige 49 procent. GSM is eigenaar van het voetbalplatform Soccerway.com waar alle (real-time) resultaten van het internationale voetbal te vinden zijn. Maandelijks komen er 3.5 miljoen uniek bezoekers op de site. In 2012 werd het Zwitserse sportdatabedrijf Runningball overgenomen en een jaar later volgde Opta voor 56 miljoen euro. Naast Infostrada Sports is Opta marktleider in sportdata en wordt daarom de komende jaren leidend in de communicatie. Bij Endemol in Amsterdam zit een speciaal team van Opta voor de uitzendingen van Fox Sports: “In de consumptie van sportcontent, zowel in beeld als tekst, wordt data steeds belangrijker. Voor, tijdens en na de wedstrijd is er steeds meer vraag naar relevante feiten. De consument heeft behoefte aan context. In aanloop naar het WK lanceren we speciale producten rondom live data op onze platformen rechtstreeks aan de consument.”

SPORTNEXT | De plannen van Perform Group Nederland, eigenaar van Voetbalzone.nl Deel 1.

SPORTNEXT | De plannen van Perform Group Nederland, eigenaar van Voetbalzone.nl Deel 1.

SPORTNEXT | De plannen van Perform Group Nederland, eigenaar van Voetbalzone.nl Deel 1.