Unibet in het nieuws 11 Februari 2014:

Unibet is met De Lotto overeengekomen een afdracht van €1.4 miljoen euro aan de Nederlandse sport te doen. Deze afdracht past binnen de sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid die Unibet als aanbieder van online kansspelen heeft, en waaraan eerder uiting is gegeven door samenwerking met instanties als de Coaches Betaald Voetbal (CBV) en EU Athletes. Ook de recent aangekondigde samenwerking met het IOC is hier een voorbeeld van .

De mede door Unibet bepleitte regulering van de online kansspelmarkt zal voor additionele inkomsten aan de sport zorgen. In het huidige wetsontwerp, met een kansspelbelasting van twintig procent, gaat het hier om een bedrag van €92 miljoen euro, waarbij 75 procent van de consumenten gebruik zal maken van gereguleerd aanbod. Wanneer de kansspelbelasting echter verlaagd wordt naar tien procent zal een hogere kanalisatiegraad (95 procent, in plaats van 75 procent) richting gereguleerd kansspelaanbod optreden, waardoor de additionele inkomsten voor de sport toenemen tot liefst €169 miljoen.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de online kansspelindustrie gaan samenwerken in de strijd tegen matchfixing. Het IOC, de EGBA (European Gaming & Betting Association) en ESSA (European Sports Security Association) hebben daartoe een samenwerkingsverband ondertekend dat loopt tot en met de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Unibet was als prominent lid van zowel ESSA als EGBA nauw betrokken bij de totstandkoming van de samenwerking met de internationale olympische sportkoepel, en is opgetogen over de inhoud ervan.

essaioc

De overeenkomst maakt het voor leden van de ESSA en EGBA mogelijk om gegevens uit te wisselen over de wedpatronen op sportevenementen die worden georganiseerd door de Internationale Sportfederaties, waaronder de Olympische Spelen. Hiervoor is het Integrity Betting Intelligence System (IBIS) opgezet. Dit systeem is in staat verdachte of afwijkende wedpatronen te detecteren.

Ewout Keuleers, Directeur Juridische Zaken van Unibet en bestuurslid van ESSA, stelt: “Voor Unibet is bescherming van de integriteit van de sport altijd van eminent belang geweest. Sport speelt een belangrijke rol in een samenleving, en bovendien kan zonder integere sport iets als online wedden ook niet bestaan. Dat we nu zij-aan-zij kunnen optrekken met een gerenommeerde instantie als het IOC geeft aan dat het besef steeds groter wordt dat als overheden, sportwereld en kansspelaanbieders samenwerken, de strijd tegen matchfixing alleen maar aan kracht wint.”

Mark Adams, directeur Communicatie van het IOC: “De overeenkomst tussen het IOC en de verschillende online kansspelaanbieders en regulatoren, is onderdeel van onze strategie om eerlijke en schone sport te ondersteunen, zonder manipulatie die is gelinkt aan weddenschappen. We zijn erg tevreden met deze overeenkomst die ontstaan is uit de goede samenwerking tijdens de spelen in Londen in 2012.”

“ESSA is een sterke supporter van IBIS. Dit ondersteunt onze wens om de online kansspelsector te beschermen tegen corruptie,” zegt Khalid Ali, Secretaris-Generaal van de ESSA. Maarten Haijer, secretaris-generaal van de EGBA: “Dit is een duidelijke boodschap dat de aangesloten bedrijven serieus werk maken van de aanpak van matchfixing. De online kansspelsector verliest hier immers alleen maar aan.”