Goede doelen profiteren van nieuwe kansspelwet

 

Reactie European Gaming and Betting Association op antwoorden staatssecretaris F. Teeven inzake gevolgen van regulering van online kansspelen op de afdracht aan goede doelen loterijen en sport.

 egba2

BRUSSEL, 29 November 2013 – Vandaag heeft Staatssecretaris Teeven de parlementaire vragen beantwoord die Kamerlid Van Oosten (VVD) eerder stelde door. Op basis van onderzoek en ervaring in andere landen bevestigt de European Gaming and Betting Association (EGBA) de heldere conclusies van Staatssecretaris Teeven:

 

1) De afdrachten aan goede doelen en  sport met de regulering van online kansspelen zullen niet afnemen

2) De omzet van de bestaande loterijen zal blijven groeien, mede door de nieuwe online opportuniteiten. 

3) De regulering van online kansspelen zal daarmee juist een positief effect hebben op de afdrachten aan goede doelen en sport.

 

Afdrachten aan goede doelen en sport varen wel bij regulering van online kansspelen

EGBA deelt de visie van de Staatssecretaris dat continuïteit van de afdracht van inkomsten uit kansspelen aan goede doelen en de sport belangrijk is voor de samenleving. De regulering van de online kansspelmarkt zal hiertoe een belangrijke bijdrage leveren. Zowel de breedtesport als de goede doelenorganisaties zullen profiteren van de extra inkomsten en opportuniteiten die modernisering genereert. Maarten Haijer van de EGBA: “We zien een stijgend aantal Europese sportclubs en sportfederaties, ook kleine sporttakken, die overeenkomsten afsluiten met aanbieders van online sportweddenschappen inzake tv-rechten, live streaming en sponsordeals. Recent werd de kansspelsector uitgeroepen tot de 7e grootste sponsor (in de top 10) van sportteams en sportevenementen in Europa”, benadrukt Maarten Haijer.

Omzet Goede Doelen Loterijen is verdubbeld, ondanks online markt

Op basis van onafhankelijk onderzoek van de Nederlandse kansspelmarkt blijkt dat de online markt slechts een zeer klein deel, circa 10%, uitmaakt van de totale Nederlandse markt.  Loterijen hebben het grootste marktaandeel. Zoals de Staatssecretaris terecht stelt, bestaat in Nederland in feite al jaren een markt voor kansspelen op afstand. Gedurende die periode is de omzet van de Goede Doelen Loterijen meer dan verdubbeld. In 2004 boekten de Goede Doelen Loterijen een totale omzet van 550 m EUR. In 2012 was dat ruim 1.193 miljard EUR. Er is met andere woorden voldoende groeipotentieel voor de beide markten en nieuwe mogelijkheden voor offline aanbieders zonder in elkaars vaarwater terecht te komen.